تیم مشاوره پروپوزال ارشد : بدون تردید مهمترین قسمت نوشتن هر تحقیق یا پایان نامه، مشخص کردن موضوع تحقیق است. درمورد نوشتن پایان نامه یا تحقیق دانشگاهی انتخاب موضوع به کمک اساتید راهنما یا مشاور انجام می شود. از آنجایی که نوشتن هر تحقیق و تحقیقی هم زمان بر و هم هزینه بر است، لذا برای انتخاب موضوع ضروری است که به نکته های مهمی که ذیلاً ذکر می شود توجه شود:
بعد از انتخاب موضوع مهمترین بخش انتخاب عنوان مناسب برای آن موضوع است. چون خواننده قبل از مطالعه متن عنوان را می خواند. بنابراین عنوان تحقیق باید:
در عنوان انگلیسی، ترجیحاً حرف ابتدای کلمات، بجز حروف اضافه و حروف ربط، با حروف بزرگ نوشته شده باشد.
در این بخش باید محقق به صورت مختصر و مفید توضیح بدهد که در تحقیقی که انجام می دهد به دنبال چیست؟ در پی آن است که چه مسأله ای را حل کند. چرا لازم است که تحقیق مورد نظرش انجام شود و اگر انجام شود چه فوایدی در بر خواهد داشت. او باید بتواند این موارد را به صورت قابل قبولی توضیح دهد تا کسانی که لازم است انجام تحقیق را تایید کنند کاملا قانع شوند.
در بیان مساله و اهمیت تحقیق می بایست موارد زیر رعایت شود:
هر محققی برای به دست آوردن اطلاعات لازم خودش، نیاز دارد تا از طریق منابع و ابزار های مناسب آنها را به دست بیاورد. ابزار و منابع مورد نیاز به تناسب موضوع تحقیق متفاوت خواهد بود. در رشته های نظری عمده ترین منابع کتابخانه ها و اسناد علمی و تاریخی است. اما درموضوعاتی نظیر علوم پزشکی ، تجربه و آزمایش از منابع ضروریست. اگر این گونه منابع نیازهای او را برآورده نکند. محقق باید از طریق تهیه ی پرسشنامه های مختلف، انجام مصاحبه، انجام آزمایش و مشاهده، اطلاعات لازم را گردآوری کند.
موارد ضروری در انتخاب ابزار گردآوری اطلاعات :
همانطوری که قبلا گفتیم هر تحقیقی وظیفه دارد مشکلی را حل کند بنابراین محقق باید قبل از انجام تحقیق بررسی کند تا ببیند چه کسانی در پیرامون تحقیق مورد نظر قبلا فعالیت داشته اند و چه جنبه هایی را بررسی کرده اند و چه نتایجی را به دست آورده اند و تحقیق حاضر قرار است چه چیزهایی به تحقیقات گذشته اضافه کند. با انجام این کار از نتایج همه ی تحقیقات استفاده می شود. از کار تکراری پرهیز می شود و نقاط قوت و ضعف تحقیقات قبلی معلوم می شود.
در بیان پیشینه تحقیق می بایست موارد زیر رعایت شود:
هدف کلی دورنمایی از چیزی است که با انجام تحقیق باید به آن رسید. هدف کلی از عنوان تحقیق مشخص است اما به صورت واضح تر و دقیق تر بیان می شود. مثلا اگر عنوان ، بررسی بی سوادی درجامعه باشد هدف کلی، نعیین میزان بی سوادی در جامعه است.
بخشی از اهداف کلی می باشد که از مجموع آن ها اهداف کلی به دست می آید. مثلا یک هدف جزئی برای نمونه بالا، تعیین نرخ بی سوادی در بین روستائیان است.
در بیان اهداف تحقیق می بایست موارد زیر رعایت شود:
برای روشن تر شدن چهارچوب انجام کار باید سوالات اساسی که به دنبال یافتن پاسخ آن هستیم واضح و روشن ذکر کنیم. سوالات نباید خارج از اهداف تحقیق باشد بلکه باید روشن و محدود باشد. مانند: دلایل بیسوادی درجامعه چه چیزهایی هستند؟
محقق قبل از اجرای تحقیق خود لازم است پیش فرض و حدس خودش را ذکر کند تا بتواند نقطه ی شروعی برای کار خود داشته باشد. امکان دارد در پایان کار نتایج به دست آمده حدس او را تایید یا رد کنند. براي مثال، يك فرضیه ساده این است که بگوییم: میزان سواد با وضعیت مادی افراد رابطه دارد.
همچنین دراین قسمت باید اصطلاحات، واژه ها و کلمات مخفف را با استفاده منابع کاملا معتبر و تخصصی ذکر کند.
در مشخص کردن جامعه تحقیق رعایت موارد زیر ضروری است:
در مشخص کردن نمونه تحقیق رعایت موارد زیر ضروری است:
در مشخص کردن محیط تحقیق رعایت موارد زیر ضروری است:
روش های تحقیق بر اساس متغیرهای مختلف، مانند هدف، ماهیت و … انواع مختلفی دارد .نظیر بنیادی، تاریخی، توصیفی، تجربی و … که محقق براساس موضوع و با مشاوره ی اساتید راهنما و دیگران می تواند مناسب ترین روش را انتخاب کند.
مواردی که می بایست در مشخص نمودن روش تحقیق رعایت شود:
چنانچه روش تحقیق منتخب، پرسشنامه ای باشد می بایست موارد ذکر شده در ذیل برای آن رعایت شود.
یکی از اهداف مهم تحقیق به کار بستن نتایج حاصله از هر پروژه ی تحقیقاتی است. دراین قسمت تحقیقگر با توجه به نتایج به دست آمده، سازمان ها و نهادهایی که می توانند از نتیجه تحقیق استفاده کنند، ذکر می کند.
ممکن است محقق در طول انجام پروژه به دلایلی نظیر نبودن منابع مالی، همکاری نکردن برخی سازمان ها یا اشخاص، مشکلات شخصی، عدم هماهنگی با اساتید راهنما و مشاور و… نتواند به طور شایسته در برخی قسمت ها فعالیت های لازم را انجام دهد. در این بخش ضمن بیان این محدودیت ها صداقت خود را در انجام تحقیق نشان می دهد.
در نتیجه از موارد ضروری در بیان محدودیت های تحقیق موارد زیر می باشد:
دراین بخش فهرست منابع داخلی یا خارجی را که محقق از آنها برای جمع آوری اطلاعات استفاده خواهد کرد به طور کامل ذکر می کند. ممکن است برخی منابع هم بعد از نوشتن پروپوزال اضافه گردد که آنها را در فهرست منابع تحقیق پایان نامه ذکر خواهد کرد.
در این مقاله تلاش بر این بوده است که اطلاعات جامع و کاملی درباره ی نوشتن پروپوزال در اختیار خوانندگان قرار داده شود. ممکن است به تناسب موضوعی که برای تحقیق استفاده می شود. لازم باشد نکات دیگری ذکر گردد اما در حالت کلی این نوشته راهنمای جامعی برای آشنایی با پروپوزال نویسی است. امیدوارم برای مخاطبین قابل استفاده و مفید باشد.
در یک نگاه کلی هنگامی که دانشجو طرح تحقیق خود را آماده می کند باید به سوال های زیر پاسخ گوید:
مرکز انجام پروپوزال ارشد “ایزی تز” آماده همکاری و مشاوره در زمینه انجام پروپوزال ارشد و دکتری در رشته های زیر می باشد:
انجام پایان نامه دکتری و ارشد : 09199631325