پایان نامه به کار پژوهشی که توسط یک یا چند دانشجوی کارشناسی ارشد انجام می گیرد گفته می شود.
دانشجویان این مقطع برای دریافت مدرک تحصیلی در رشته تحصیلی خود باید یک پایان نامه ارائه دهند که هدف از تهیه آن اینست که دانشجویان بیشتر با کار پژوهشی آشنا شوند و بتوانند در مراحل بعدی تحصیلی خود کارهای تحقیقاتی بیشتری انجام دهند.
پایان نامه باید موضوعی جدید داشته باشد و سوال یا موضوعی را مطرح کند و با تجزیه و تحلیل یا آزمایش به آن پاسخ دهد.
کلمه رساله یا تز در حقیقت به پایان نامه یا کار پژوهشی گفته می شود که دانشجویان برای کسب مدرک دکترای خود باید به آن پرداخته و در نهایت از آن دفاع کنند.
موضوع رساله نیز همانند موضوع پایان نامه باید جدید باشد و هدفمند تهیه شود.
معمولا شباهت کلی پایان نامه و رساله موجب شده تا کمتر کسی به تفاوت های آن ها پی ببرد.
اما از آنجایی که این دو برای مقاطع تحصیلی مختلفی تهیه می شوند تفاوت های عمده ای نیز دارند که به آنها اشاره می کنیم.
معمولا رساله دکتری مفصل تر و حجیم تر از پایان نامه نوشته می شود.
پایان نامه دوره کارشناسی ارشد معمولا ۱۰۰ صفحه یا شاید کمتر از آن است. اما تز یا رساله دکترا شامل اطلاعات و پیشینه های وسیع تر و بیش تری می شود و مرحله تحقیقات آن نیز طولانی تر است. حجم یک رساله گاهی ممکن است حتی دو یا سه برابر یک پایان نامه باشد. در برخی رشته ها طول یک رساله به ۴۰۰ صفحه هم می رسد.
در رساله باید به ارائه ایده های جدید بپردازید و در نهایت نظریه ای جدید ارائه کنید همین موجب می شود اکثر بخش های رساله ی دکترا توضیحات بیشتری داشته باشد و طولانی تر شود.
هدف از نگارش پایان نامه دوره کارشناسی ارشد اینست که نشان دهید اطلاعات کافی درباره آنچه در طول این مقطع خوانده اید دارید و طی مرحله پایان نامه نویسی با پژوهش آشنا می شوید اما در مرحله دکترا دیگر مرحله آشنایی با پژوهش را رد کرده اید و انتظار می رود برای نوشتن رساله تسلط بیشتری داشته باشید و با ارائه رساله می خواهید نشان دهید که دیگر می توانید به صورت مستقل یک کار پژوهشی انجام دهید.
پروپوزال دوره دکترا نیز همانند رساله نهایی طولانی تر و مفصل تر از پروپوزال یک پایان نامه خواهد بود چرا که باید در آن به طور دقیق به شرح کاملی از آنچه قرار است در رساله ذکر شود اشاره گردد. اما در پروپوزال ارشد اشاره به موارد ضروری کافیست و نیاز به تشریح و پرداختن به جزییات در پروپوزال وجود ندارد.
در رساله دکتری معمولا به دامنه گسترده تری پرداخته می شود و فرضیات قوی تر و بیشتری ارائه می شود. نوآوری و ارائه نظریه در رساله باید علمی تر و خلاقانه تر باشد.
در پایان نامه کارشناسی ارشد اغلب دانشجویان برای اولین بار یک کار پژوهشی را انجام می دهند بنابراین انتظار می رود دانشجو به اصول روش تحقیق توجه داشته باشد.
اما در رساله دکتری دیگر دانشجو با نحوه ی انجام یک کار پژوهشی آشنا است بنابراین باید بتواند اندیشه ها، تفسیرها و تحلیل های خود را درباره هر اطلاعاتی که در رساله آورده است بیان کند.
دانشجویی که یک رساله دکترا می نویسد باید بتواند نظریه جدیدی ارائه کند و یا نظر مثبت یا منفی خود را درباره نظریه ایی که پیش تر ارائه شده است بیان کند.
دانستن تفاوت های بین یک پایان نامه کارشناسی ارشد و یک رساله دکترا می تواند به شما کمک کند با در نظر گرفتن این تفاوت ها، یک رساله یا تز دکترای بهتر و جامع تری بنویسید.
اگرچه ساختار کلی هر دو یکی است اما با دانستن اینکه چه مطالبی وزن بیشتری به رساله شما می دهد می توانید یک رساله خوب برای دوره دکترای خود تهیه کنید.
مرکز مشاوره پایان نامه ارشد “ایزی تز” آماده همکاری و مشاوره در زمینه مشاوره پایان نامه ارشد در رشته های زیر می باشد:
انجام پایان نامه دکتری و ارشد : 09199631325